Salvia africana-caerulea, blauwe salie, bloublomsalie

4.75

Salvia africana-caerulea, blauwe salie, bloublomsalie, wordt gevonden op zandige hellingen en flats van Namaqualand in de Noord-Kaap tot het Kaapse Schiereiland en Caledon in de West-Kaap. Het groeit in fynbos.
Geef haar een zonnige plek in goed doorlaatbare grond. Meer vorst dan 5 graden zal ze niet verdragen.
Salvia
 komt van het Latijn, salvere, wat betekent om te redden of te genezen, verwijzend naar de genezende eigenschappen van deze planten. De soortnaam, africana, betekent van of uit Afrika, en caerulea betekent blauw.Salvia africana-caerulea was een van de eerste planten die medicinaal door de Nederlanders bij de Kaap werden gebruikt, zij gebruikten het in plaats van salie, Salvia officinalis, , toegepast voor alle kwalen.
Veel Afrikaanse salvias, waaronder Salvia africana-caerulea, worden al lang door de mensen in Afrika gebruikt als medicinale planten . Een remedie gemaakt door S. africana-caerulea thee met Epsom-zouten en citroensap te mengen, werd door de vroege kolonisten in Zuid-Afrika gebruikt om maagklachten te behandelen, waaronder koliek, diarree, flatulentie, brandend maagzuur, griep en indigestie.Het werd ook gegeven aan koeien na afkalven om te helpen bij de verdrijving van de placenta. Het Khoisan-volk gebruikte S. africana-caerulea om hoest, verkoudheid en vrouwenkwalen te behandelen. De bladeren, gemengd met die van Ballota africana ( kattekruie ) werden ook gebruikt om koorts en mazelen te behandelen. Recept voor salie thee is om een ​​kopje kokend water te gieten op een eetlepel verse bladeren, 5 minuten laten trekken, zoeten met honing en een schijfje citroen naar smaak toevoegen. Om een ​​hoest te verlichten, moet je een beetje drinken. Voor de behandeling van verkoudheid, griep en borstaandoeningen en voor pijnlijke of overmatige menstruatie, drink vier keer per dag een halve kop.De thee is ook een uitstekende gorgel voor keelpijn en nacht hoesten. Zelfs kauwen op een nieuw blad zal een zere keel verlichten en helpen om een ​​verloren stem te herstellen.

Categories: ,

Beschrijving

Ook deze salvia wordt bestoven door bijen en de bloem is aangepast om te helpen bij bestuiving . Het onderste bloemblad is een platform waarop de bij kan landen.
Terwijl het naar nectar tast, drukt het tegen het ‘pedaal’ in.
Waardoor de scharnierende helmknoppen naar beneden bewegen en stuifmeel op de rug van de bij leggen.
Terwijl het gebogen stigma stuifmeel verzamelt dat het al heeft opgepikt van andere bloemen die het eerder bezocht .